Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Κοπεγχάγη


Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλου του κόσμου θα βρεθεί η πρωτεύουσα της Δανίας έως το τέλος του 2009, όταν και θα πραγματοποιηθεί η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα. Αν η Διάσκεψη αυτή στεφθεί με επιτυχία, τότε η Κοπεγχάγη θα μείνει στην ιστορία ως η πόλη, στην οποία επιτεύχθηκε μία ιστορική παγκόσμια συμφωνία για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

Όπως είναι γνωστό το Πρωτόκολλο του Κιότο θέτει περιορισμούς για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των αναπτυγμένων κρατών, τα οποία θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 5,2% έως το 2010 σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εκπομπές του 1990. Ωστόσο, μετά το 2010 δεν υπάρχουν αντίστοιχες υποχρεώσεις για το 2020. Οι νέες δεσμεύσεις για μεγαλύτερες μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να αποφασιστούν επομένως το αργότερο μέχρι τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, προκειμένου ο αγώνας για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών να συνεχιστεί αδιάλειπτα. Σε αντίθετη περίπτωση αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας για νέους στόχους έως το 2020, τότε όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα απειλούνται με ολοκληρωτική κατάρρευση.

Η συνταγή για την επιτυχημένη έκβαση

Συστατικά

Υπάρχουν τρία σημεία ζωτικής σημασίας που αποτελούν προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας:
1. Υιοθέτηση δεσμευτικών στόχων απόλυτης μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τα αναπτυγμένα κράτη και σχετικής μείωσης για τα αναπτυσσόμενα.
2. Χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών από τα αναπτυγμένα κράτη για δράσεις μετριασμού και προσαρμογής στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.
3. Δράσεις για τον τερματισμό της αποδάσωσης, η οποία ευθύνεται για το 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Δοσολογία

Ωστόσο δεν αρκεί να επιτευχθεί συμφωνία στα τρία επίμαχα θέματα, θα πρέπει οι δεσμεύσεις να είναι φιλόδοξες σε βαθμό που να ικανοποιεί τις επιταγές της επιστήμης. Για το λόγο αυτό απαιτείται:
1. Δεσμευτική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των αναπτυγμένων κρατών τουλάχιστον κατά 40% έως το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 και υιοθέτηση ενδιάμεσων στόχων (2017).
2. Ετήσια χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών τουλάχιστον κατά €110 δις ετησίως, έως το 2020. Η χρηματοδότηση αυτή θα πρέπει να είναι επιπρόσθετη της ήδη υπάρχουσας.
3. Τερματισμός της αποδάσωσης παγκοσμίως έως το 2020, και έως το 2015 για τις περιοχές ζωτικής σημασίας (Αμαζόνιος, Λεκάνη του Κονγκό, Ινδονησία).

Τα σημάδια μέχρι σήμερα από τη στάση των ηγετών του πλανήτη είναι μάλλον αρνητικά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση –πρωτοπόρος μέχρι σήμερα- στον αγώνα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, δείχνει αδύναμη να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τους στόχους της επόμενης δεκαετίας. Η κυβέρνηση Obama, παρά τις μερικώς θετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, τελικά κάνει πολύ λιγότερα από αυτά που προεκλογικά είχε εξαγγείλει. Τέλος οι ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία), αρνούνται οποιαδήποτε δέσμευση, αν τα αναπτυγμένα κράτη δεν αναλάβουν στο έπακρο την ιστορική τους ευθύνη, προχωρώντας σε δεσμεύσεις για γενναίες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και χρηματοδοτώντας τα φτωχότερα κράτη.

Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε στην Κοπεγχάγη. Κάτι τέτοιο θα ακύρωνε κάθε δυνατότητα οριστικής καταπολέμησης της μεγαλύτερης κρίσης που απειλεί τον πλανήτη.

Μαζί μπορούμε να πιέσουμε τους ηγέτες του πλανήτη να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για τον πλανήτη. Στο Μπαλί το 2007, οι αγώνες όλων μας κατάφεραν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να αποτρέψουν την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων και να εκθέσουν ανεπανόρθωτα την αμερικάνικη αντιπροσωπεία για την αρνητική τους στάση. Έτσι και στην Κοπεγχάγη, μπορούμε να πετύχουμε μία σημαντική νίκη για τον πλανήτη, αν δράσουμε όλοι μαζί.

Μείνετε λοιπόν στο πλευρό μας. Οι επόμενοι μήνες αναμένονται καυτοί!

Πηγη : http://www.greenpeace.org/greece/news/you-tern-the-earth-copenhagen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου